tanda tanda awal aku hamil.

Assalamualaikum.

aku disahkan hamil pada 19.7.2016 oleh doktor. tapi sebeluum aku tao aku hamil tu macam-macam benda aku da makan. hihi.
 ok masa first aku p beli baju raya dekat satu butik muslimah ni. esoknya baru aku p amek baju raya tu atas sebab nk tambah dokoh bunga ros kt baju raya aku :D
masa aku p amek baju tu tiba2 pkerja situ cakap kt aku "akak da kahwin kan?". aku pon jawb."ya".. dan tiba2 dia tanya lagi "akak pregnant kan?" aku pon terkejut sebab aku bru 2mminggu gitu habis period masa tu. terus aku jawab tak lahh akk bru ja kawin hjung bulan 3 n bru ja 2minggu hbes perod. awat? hahaah aku tanya dia. dia ckp semalam masa aku p btik tu ada kawan dia pki purdah dok dlm kdai tu jugak jenis orang mengaji agama..orang tu la yg ckpaku pregnant.. nahhhh.. hahah tu la perasaan aku masa tu..

okk habis bulan 6 aku benti kerja kt tempt lama..kira masa aku p bli baju tu bulan 6 la... aku duk rumah je la sepanjang bulan posa masa awal bulan 7 tu..tapi aku dpt rasakan badan aku cepat ja letih..niat aku nak buat la kek 2 3 bijik bawak balik raya umah tok suami aku kt besut kek dan biskut raya la...sebab raya 1st tahun ni bersama suami aku kna balik raya besut. tapi kira aku letih masa tu nk buat kek pon tak larat padahai dok rumah ja. aku x expect pon aku da pregnantkn sayang ummi dalam perot ni... tp dalam 3 hari terakhir sebelm raya aku sempt jugak la siapakn kek dan biskut 4 tuperware hahaha. so malam raya pas balik kerja aku dan suami pon geak balik besut. ok lupa nk crita masa tgl 4 hari lagi nk raya aku sempat lagi makan ramen korea yg pedas tu.. pergh teringin punya pasai..sian baby ummi ni,,,ummi xtahu sory,,

ok habes crita seblum raya. selepas raya 2 hari aku raya kt besut. aku raya kt kl lak raya ke 3 4 dan 5.
rumah pak n mak mertua aku. ok kt sini xda benda memudaratkan aku makan cuma aku kerap n banyak makan sambal belacan mak ak buat, serius banyak. dan masa otw balik kedah masa singgah RnR aku nampak sotong dalam cermin kedai makan tu... besaqqq gedabakk..trus air liur aku rasa tak pekat,kira macam terliur la,,haahh aku xreti describe cmna keadaan saliva aku masa tu..ok maka aku pon makan la sotong besaq tu bernafsu sungguh masa tu aku makan.. balik2 mai kedah.. dalam 2 3 hari aku dok rasa letih..bau telur goreng aku rasa busuk terlampau,,kira rasa leth semacam dan xsuka bau masakan, ok pastu dlm 15hb 7 hari jumaat aku beranikan diri keluarkan pregnancy test...dan test.. sebab aku dok dngar 2 3 hari da mak aku ckp "mak rasa hang pregnant ni pelik2 sgt ni".
Alhamdulillah positive!!! ya Allah menangis aku masa tu excited walaupun aku xsempat lgi nk p bbulan madu dengan suami aku.hahaah. rezeki anak dalam perot Allah bagi Alhamdulillah sgt2.
malam sebelum aku test tu aku p mkn pizza yang nenas banyak tu.. ya Allah selamat Allah lindungi kandungan aku..
see? aku makan dua benda yang berbahaya sebelum aku tao aku pregnant. ramen terlalu pedas dan nenas.. ya Allah aku bersyukur tak jadi apa2..

sekarang aku kerja satu tempat dengan suami aku.. sepanjang aku hamil sampai la saat 31 ogos 2016.. kira dari 16hb july la aku xmakan nasi langsung. memang tak selera langsung dengan nasi..lagi lagi nasi kaler putih. sampai la hari merdeka. hahaha aku mula makan nasi planta start sikit ja masa tu sebab da lama x makan nasi kan..aku tgk suami aku mkn sedap lak..terliuq trus mintak hihihi.. kira start 31 ogos aku da bole terima nasi tapi just nasi berkaler tao bukan nasi putih.. hahaha
okay maka raya haji pon tiba... 12 sept.. hahah di sini aku p rumah sedara2 aku belah kedah pakat buat korban..pergh...sup..seblum ni aku mmg x suka sup kira kalo aku order makan msti aku ckp xnak daun sup.hahaah..padahal selum pregnnt aku hantu sup..ok start raya korban aku da boleh mkan sup.kikiki... tgk anak ummi..ummi xsuka banyak benda masa pregnantkan kamu sayang.. :) tapi Alhamdulillah sepanjang aku pregnnt 2x ja aku muntaah.. mula2 masa suami aku pksa makan pisang banyak2 sebab aku xmakan nasi.. kali kdua masa pagi2 time berus ggi aku muntah..

ni pengalaman aku pregnnt selama 3 bulan 2 minggu.. kira masa trimester pertama kehamilan aku...Alhamdulillah berjalan lancar..apa yang aku mengidam semua/almost la suami tunaikan dan cuba dapatkan...mak n ayah aku pon sama.   hehe. Alhamdulillah aku rasa disayangi sangat sangat sepanjang tempoh ni.. hihihhiih memang betol la orang cakap orang pregnant ni perlu disayangi sebab dia sedang mengandungkan kandungan yang sentiasa perlukan kasih sayang....

Jujur dan ikhlas.

Assalamualaikum.


Da almost setahun or lebih aku tak update. Teringat pulak harini. Blog tempat aku mengada-ngada kan diri time study dulu. hehe. alolo.



Sekarang aku kerja. Kerja biasa. Pakai dip sahaja. Dekat dgn rumah dan ibu bapa. Time rest balik makan kat rumah la. kan aku da cakap dekat tak terkata.

Dulu aku selalu cerita pasal panda. Panda yang selalu buat aku tunggu dia.
Well, hidup ni selalu berliku sebab nak mudah kita kena selalu minta doa dekat Allah dipermudahkan segala urusan kau dan aku.
Kalau dah terlajak kata memang parah padahnya. tapi mungkin juga sebab kata yang terlajak ada kesalahan yang ingin dirungkai isi tersiratnya. kesilapan sebagai hamba Allah yang mungkin tak mensyukuri nikmat yang diberi. Muhasabah diri.



Mungkin untuk sedapkan hati, hakikatnya. di dalam situasi untuk sedapkan hati aku tersedar sejarah yang sama berulang. bagaimana aku lakukan pada seseorang dulu, begini juga aku lakukan pada seseorang lagi. tapi selepas berkali peluang tak dihargai bukan membuta tuli, rasa terus nak berubah hati pada yang tak pasti.
Bukan niat aku tanpa sebab melukai hati, aku juga terluka,realiti.
mungkinkah aku yang rosakkan semua ini. aku berfikir lagi. yakin dan jelas lagi pasti. aku yang rosakkan semua ni. sebab dendam tersembunyi. dendam tertanam lama dalam lubuk hati ditambah dengan kehadiran sinar baru yang berseri tetapi sekarang hanyalah sinar yang kabur sepi.


Ujian yang datang membuat aku berfikir banyak kali tentang hal ini.sakit kepala sesekali.semak pon menjadi-jadi. ingin sebenarnya aku bertanya lagi, berapa banyak peluang harus ku beri?

p/s : just thank you.








YOU .

Assalamualaikum.

Wah rindu sangat kat pandaaaa po yang kedudukannya adalah 6 jam dari sini :) hehehe

panda yang buat aku malu nak pandang mata dia sbb rasa macam low confident jaaa depan dia.
hahaha.
macam rasa masa interview SPA pulakkk.

panda yang selalu bikin kecoh bila lari dari masalah.
rasa nak bunuh je masa dia try pujuk. ah macam aku nak sangat ! lalalalala :P

panda yang selalu buat orang pandang dia jahat dari raksasa ultraman.
well, he must be proud bila raksasa ultraman di bandingkan dengan dia :) hahahahah

panda yang selalu je hantar smiley nanges bilaaa said sorry.
haih, rasa comel sangat tgk smiley tu sampai nak merajuk banyak-banyak sbb nk tgk smiley nanges dia! hehehehe
terbayang dia nanges camni yang buat aku seronok
masa dia dok text sorry . kekeke
Google



p/s : bahagia merindu . hahaha kinda tak le blah.

Bio Essence Bird's nest and hiruscar post acne REVIEW !

Assalamualaikum .

Hehe . dolu dolu kan aku cakap muka aku berubah wajah masa pakai tab yang korea tu kan.
naik jerawat, dan mak aku cakap muka aku jadi gelap.
pastu kan baru-baru ni aku pakai balik sebab sayang aku tengok terbengkalai. hahaha.
lagipun aku tak pikir nak guna apa-apa produk lagi masa pakai PMC gred AAAA tu as masker.
apa yang jadi?
tegang gilaaa pas cuci muka tapi jerawat dah tak naik mcm dulu bila pakai tab dgn sabun tuuu.
yang tak best sebab buat kulit tegang pas cuci muka tak sesuai lagi untuk aku. for the 2nd time :(
hem, aku minat produkk-produk korea ni sebab noona aku kan song hye kyo ! hahahah

okay okay gurau.

So far muka aku dah bebas jerawat yang naik non stop masa last sem dulu. Alhamdulillahhh :)
dah keluar kot semua anasir jahat kat muka aku ni. mungkin masa dulu aku pakai za true white kan bila jerawt nak keluar terus hilang esok pagi. mungkin pas pakai tab tu, ia tolong keluarkan apa yang za tak bagi keluar. hehehe.

tinggalah parut yang aku letak kulit kayu manis yang panas hau hau tu. hahaha,
susah nak ilang baq angggg . tapi dengan adanya HIRUSCAR POST ACNE. kurang dan kurang.

See? the scar?
nov 2012

ha okay-okay berbbalik pada aku pakai Bio Essence Bird's nest selepas tinggal tab lagi buat 2nd time :(. sungguh mengujakan :)
hehehe.
See?the scar missing.
june 2013
p/s : tukar pic sbb pic
dulu mata nmpk tk sehat.

seriously, pp rasa lembut je pas cuci muka dan esok pagi bangun pas pakai sleeping mask GILA AH best ! hehe. lembut dan aku perasan muka macam glowing dan paling penting kurang berminyak! no open pores, parut berkuranggg nampak dan best laa sesungguhnya. aku dapat ilham nak pakai ni sebab tengok LEUNIEY bini APEK tu pakai pencuci bird nest ni. hehe. Bini dia kan kulit berseri sungguh dgn comel lagi:)
okay kalau aku la kan, kalau rasa nak pakai sleeping mask aku tak kan pakai yang lagi 3 benda tu(advancer,whitening essence & whitening cream) kalau pakai yang 3 benda tu aku tak kan pakai sleepingg mask sebab berminyak la pulak kalau campur bila aku bangun pagi. btw produk ni nama penuh dia semua ada COLLAGEN you! hehehe. the best to Love ! aummawccccss :)

aku beli yang trial set dulu this time, nak try. pas habis yang trial ni. akan ku gunakan yang besaqqq tak berapa gedabak tu!


p/s : skip kerja sbb p interview tadi, 3 update sekali aku bagi hahaha:)

Interview imegresen GRED KP17

ASSALAMUALAIKUM...

Haiii :)

Aku nak berkongsi pengalaman sebagai insan yang tak lepas interview Pegawai Imigresen Gred KP17 pagii tadiii.

KENAPA TAK LEPAS?

Berat badan tak cukup ! MIN berat 46 kg okay .
Dalam semingggu aku makan pisang 3 biji hari-hari-hari. Semata-mata untuk naikkan berat badan. Rupanya turun lagi ada laaa. Rupanya cara aku salah! Sepatotnya makan pisang campur madu satu sudu besar untuk tambahkan nafsu makan . okay siapa yang nak p interview kerja kerajaan yang jenis badan beruniform ni, make sure berat hampaaa capai tahap min tu k! Jangan kena reject terus sebab tak cukup berat. RUGI sangat.

Selain itu, akak aku cakap, susu . yeah susu juga mampu naikkan berat badan. Amal kan.

Start harini, yang tak cukup berat badan silaaa cuba sedaya mungkin untuk tambahkan berat. jangan balik tangan kosong macam aku tadi :(
tak sempat interview lisan.
pasni nak cuba lagiii dengan berat yang mantap ! hahahaha
cantik baq ang uniform dia! hahaha

P/s : seronok pengalaman interview dgn gov ni :)